onsdag den 25. februar 2009

Nye ord til gammel model

I deres nye og meget indbydende bog til SUSU-elever, "Grundforløbet", introducerer forfatterne Hanne Elmer, Anne Yde Hansen og Lene Bonde Kofoed en ny, pædagogisk enkel beskrivelse af de indviklede aspekter i en konflikt.
De taler om, at konflikten kan dreje sig om
det, jeg kan (praktiske forhold)
det, jeg har (ressourcer)
det, jeg vil (værdier)
det, jeg er (subjektive forhold)
I et tidligere blogindlæg, dette her, har jeg skrevet om at sortere i konfliktens virvar.
Jeg hilser enhver forenkling i forbindelse med konflikt-opløsning og oplysning velkommen!

Link til Grundforløbets hjemmeside

tirsdag den 24. februar 2009

Håb for konfliktmægling som alternativ til straf?

I går blev det kendt, at konfliktråd, dvs møder mellem offer og gerningsmand, bliver en mulighed i alle landets politikredse.
Jeg har længe efterlyst tilsvarende muligheder for konfliktmægling inden eventuel retssag og straf - især i sager der involverer unge mennesker.
Måske er der håb forude?
Jeg ser nu med fornøjelse, at Peter Skaarup, MF for DF, i dagens "Urban" citeres for følgende udsagn (link her):
"Det er noget af en skrøne, hvis nogen tror, at vi kun vil straffe og hæve strafframmerne. Det vil vi også, hvor det er nødvendigt. Men vi vil også gerne forebyggelsen".

Jeg ser PS's udtalelse om at DF "også gerne vil forebyggelsen" som en lille åbning og hilser den velkommen - måske skulle vi indgå i en fornuftig dialog om emnet?

mandag den 23. februar 2009

Velkommen til konfliktråd

Omsider bliver konfliktråd udbredt til alle politikredse. (Læs mere om konfliktråd fx her på DR's hjemmeside.)
En ekspert på området er konfliktmægler Nina Raaschou, som i Politiken citeres for at sige:
»Det var på tide. Vi er mange år bagud i forhold til især Norge. De internationale forskningsresultater er klare: Ofrene får det bedre, og gerningsmændenes tilbagefald til ny kriminalitet går ned – især i voldssager«


Mægling før straf - stadig en drøm
Nu kan det virke utålmodigt, men jeg drømmer dog stadig om, at konfliktmægling mellem i det mindste førstegangsgerningsmænd og offer i voldssager o.l. kunne blive en (naturligvis frivillig) mulighed.
Tænk fx på to unge kamphaner, der går i kødet på hinanden efter en god håndfuld bajere og måske lidt til ved et diskoteksbesøg. Den ene, lad os kalde ham Aksel, er mere uheldig end den anden, han gør skade på den anden, som vi kalder Basim,. Basim flækker et øjenbryn og forstuver armen. Han blir naturligvis gal i skralden og anmelder volden til Politiet.
Her burde der være mulighed for, at de to fyre kunne sætte sig sammen med en kyndig konfliktmægler for at få en hånd til at rede trådene ud ad dialogens vej.
Jeg går absolut på ingen måde ind for vold, men den straf Aksel kan få indebærer ikke bare de fx 60 dages betinget fængsel, men derefter går der 5 / 10 år, hvor hans straffeattest kan komme i vejen for et anstændigt arbejdsliv. Det er en meget, meget lang straf, som de færreste er opmærksom på.
Lad os arbejde for at konfliktmægling bliver en mulighed i langt flere tilfælde.

søndag den 15. februar 2009

Nu åbent for mikro-blogindlæg!

Nu har BørsenMirko åbnet for adgang til alle de blogindlæg, som "mikro"seriens forfattere har skrevet i forlægelse af deres bogudgivelser.

I konfliktsammenhæng er især
Peter Lind Nielsens blog af væsentlig interesse,
Se hjemmesiden , for Peter Lind Nielsens bog Har vi en aftale

Også Anette Sands bog Din første medarbejder kan være med til at foregribe konflikten på en mikroarbejdsplads

Hånd om konfliktens hjemmeside
Se illustrationer og redskaber fra Hånd om konflikten
konflikttrappen med sprog
konfliktens stopknapper
samt
afvejningen af, hvordan jeg kan gå bevidst og velovervejet ind i en konflikt.

torsdag den 12. februar 2009

Konfliktløsning i andre kulturer - genhør

Sidste år udsendte DR en serie lærerige og interessante radioudsendelser om konfliktløsning i forskellige kulturer.
Fra japanske samtaler til grønlandske sangdueller
Drømmespor, skam og spydkast i det oprindelige Australien
Missionsskoler, domscirkler og healing i Canada
Afrikansk konfliktløsning fra jord til drabshustru
Palæstinas store og små konflikter
Udsendelserne kan genhøres på nettet - klik her, lyt og lær

fredag den 6. februar 2009

Anmeldelse af Mød konflikten - fem huer i Børsen

Læs her den seneste anmeldelse af Mød konflikten, fra Børsen, fredag den 23. januar 2009. Anmeldt af Steen Hildebrandt Professor ved Handelshøjskolen, Århus Universitet.
(Med tilladelse fra Steen Hildebrandt bringes her anmeldelsens fulde ordlyd.)

Konflikthåndtering for os alle
af Steen Hildebrandt

En fin, balanceret og praktisk rettet fremstilling af meget svære emner

Konflikter koster livskvalitet, humør og økonomi. Både de små dumme og de helt store konflikter koster – i hjemmet og på arbejdspladsen.
Denne bog handler om arbejdspladsens konflikter.
Og det er en solid, kompetent og velskrevetbog. Den gennemgår hele paletten af elementer i en konflikt – fra den opstår, udvikler sig, eksploderer eller bliver mødt og håndteret.

Skal møde konflikten
Bogens grundbudskab er, at man skal kende og møde konflikten, og det betyder bl.a., at man skal have begreber – til at begribe og tale om konflikter med. Konflikten har nogle grundelementer, sag og relation. Dem skal man kende. Den har en dynamik – relationen er på spil. Konflikten har en sprogbrug, som med forfatterens ord er konfliktens afslørende drivkraft. Konflikters udvikling er ofte blevet sammenlignet med en trappe, og bogen her indeholder også den berømte trappemodel. Derudover rummer bogen afsnit om »den hjælpsomme samtale«, »om sagens kerner«, »om at løsne konfliktens hårdknude«, »kommunikation om konfliktens emner«, »konfliktmægling «, »beslutningsprocesser«, »mødeledelse«, »råd til konflikthjælperen« og »om at sige noget svært i en kritisk situation«.
Det er en fin, balanceret praktisk rettet fremstilling af meget svære emner. Rigt forsynet med små illustrative eksempler og samtaler.

Ikke kun for eksperter
Det er en vigtig pointe ved en bog som denne, at den ikke kun er for eksperter. Det er den også, men eksperten
er måske allerede videre; nej, bogen er langt mere for os alle, for alle, der er på en arbejdsplads og i denne
sammenhæng møder og involveres i konflikter. Og alt tyder på, at det moderne arbejdsliv er fyldt med konflikter. Vi kan alle sammen, med øget bevidsthed og med begreber og viden om konflikter, blive markant bedre til at håndtere konflikter i vore egne arbejdsliv.
Og sociale konflikter af den karakter, der forekommer på arbejdspladser, er nok tillige eksempler på konflikter, hvor det er forholdsvis nemt med enkle begreber og vilje at tøjle og håndtere konflikter, før de eskalerer og gør livet uudholdeligt.

Mød konflikten
– om konflikter
på arbejdspladsen,
Nethe Plenge,
Hans Reitzels Forlag.
265 sider.
Pris kr. 275.
ISBN 9788741251363.

onsdag den 4. februar 2009

Flere i arbejde: Lavere skat eller bedre trivsel?

I Information onsdag den 4. januar interviewer Pia Fris Laneth tre topøkonomer, som i artiklen "Økonomer: Skat er en skidt regulator" citeres for alternativer til den noget snævre og faktisk forholdsvis forsimplede løsningsmodel, som skattekommisionens udspil er udtryk for.
Bent Greve, professor ved Roskilde Universitet siger blandet andet:
Sandsynligvis vil man få flere arbejdstimer ud af at skabe gode arbejdspladser end ved at sænke indkomstskatten. Stress, sygdom og dårligt arbejdsklima i bred forstand ødelægger folks arbejdslyst - hvis man kan øge arbejdsglæden, så øger man også arbejdsudbuddet."

Med andre ord igen et udtryk for, at det lønner sig at satse på forbedring af trivsel og arbejdsmiljø.

Etiketter