mandag den 23. februar 2009

Velkommen til konfliktråd

Omsider bliver konfliktråd udbredt til alle politikredse. (Læs mere om konfliktråd fx her på DR's hjemmeside.)
En ekspert på området er konfliktmægler Nina Raaschou, som i Politiken citeres for at sige:
»Det var på tide. Vi er mange år bagud i forhold til især Norge. De internationale forskningsresultater er klare: Ofrene får det bedre, og gerningsmændenes tilbagefald til ny kriminalitet går ned – især i voldssager«


Mægling før straf - stadig en drøm
Nu kan det virke utålmodigt, men jeg drømmer dog stadig om, at konfliktmægling mellem i det mindste førstegangsgerningsmænd og offer i voldssager o.l. kunne blive en (naturligvis frivillig) mulighed.
Tænk fx på to unge kamphaner, der går i kødet på hinanden efter en god håndfuld bajere og måske lidt til ved et diskoteksbesøg. Den ene, lad os kalde ham Aksel, er mere uheldig end den anden, han gør skade på den anden, som vi kalder Basim,. Basim flækker et øjenbryn og forstuver armen. Han blir naturligvis gal i skralden og anmelder volden til Politiet.
Her burde der være mulighed for, at de to fyre kunne sætte sig sammen med en kyndig konfliktmægler for at få en hånd til at rede trådene ud ad dialogens vej.
Jeg går absolut på ingen måde ind for vold, men den straf Aksel kan få indebærer ikke bare de fx 60 dages betinget fængsel, men derefter går der 5 / 10 år, hvor hans straffeattest kan komme i vejen for et anstændigt arbejdsliv. Det er en meget, meget lang straf, som de færreste er opmærksom på.
Lad os arbejde for at konfliktmægling bliver en mulighed i langt flere tilfælde.

Ingen kommentarer:

Etiketter