torsdag den 21. august 2008

Lokalitet og konfliktløsning

Når mennesker er i indbyrdes konflikt, tillægges alle tegn en betydning. Når konflikten skal behandles i en konfliktløsning, måske mægling, ligeså. Alt sættes under lup, alt mærkes og bemærkes i den sårbare tilstand, konfliktpersonerne befinder sig. Hvordan modtages man, hvem får eller tager ordet først osv - alt tolkes og tillægges betydning - bevidst eller ubevidst.
Ikke mindst tolkes lokaliteten - hvor finder konfliktmødet sted, og hvordan er rummet indrettet?
Det er naturligvis væsentligt at en uvildig mødeleder tager roret i den forbindelse - ellers kan man risikere, at nogle personer får hjemmebanefordel, mens andre oplever, at de bliver nedvúrderet, overhørt etc. Med at "tage roret" mener jeg, at mødeleder kan lægge op til en dialog om emnet - ikke nødvendigvis autoritativt bestemme selv; og hvis man har en mening om en velegnet lokalitet, da skal man vælge stedet med omtanke og helst lægge det frem som en mulighed.
Èn ting er efter min mening væsentlig: stedet skal være uforstyrret.
Hvis man overvejer at arbejde med en arbejdsrelateret konflikt på selve arbejdspladsen, da skal man overveje, om lokaliteten er valgt ud fra en moden overvejelse om, at det netop er i disse rammer, en konfliktløsning bedst kan udfolde sig.Hvad vil man netop signalere med valget af arbejdspladsen som ramme? Og i hvilket lokale skal man opholde sig? Hvordan skal det indrettes? Hvis lokale er det 'til hverdag'? Osv.
Med andre ord: Bevidsthed og åbne øjne er også i dette tilfælde en nødvendighed for et vellykket konfliktarbejde.

søndag den 10. august 2008

Etiketter